Oud-medewerkers aan het woord

In mei 2021 is het 40 jaar geleden dat radio Express voor het eerst van zich liet horen. In deze rubriek blikken we met een aantal DJ's van toen terug op die markante beginperiode van de vrije radio. Wat motiveerde hen - soms maar voor een korte periode - om DJ te worden bij Radio Express,  welke herinneringen zijn hen bijgebleven en wat gebeurde er met hen na het staken van de uitzendingen. Deze getuigenissen werden afgenomen in de periode 2016-2021.

Bemerk zeker het streepje tussen oud en medewerker! Ze mogen dan wel oud of ouder zijn, ze zijn verre van out. Want ook al zijn ze niet meer te horen op Radio Express, de liefde voor muziek en de passie van de interactie met de luisteraar of publiek is zovele jaren later nog steeds niet weggeëbd.

Robbie Van Leeuwen

Op weg naar mijn afspraak in Tielt, merk ik langs de drukke N2 gewestweg bijna geen enkele driekleur meer op: de ontgoocheling na de verloren kwartfinale tegen die van Wales heeft zelfs de meest overtuigende supporter van de Rode Duivels doen besluiten de vlag voor twee jaar op te bergen. Bij aankomst word ik getrakteerd op een straaltje zon. Wie had dat gedacht na de meest natte en somberste juni maand sinds het begin van de weerwaarnemingen. Met Paul Swinnen zal ik het niet hebben over het voetbal noch over het weer; ons gespreksonderwerp - Radio Express of wat had je gedacht? - lag al een tijdje vast.

Wereldfaam als tekstschrijver

Toen Paul (52) in 1984, na een paar jaar daarvoor programma gedaan te hebben op een andere vrije radio, naar Express overstapte, moest hij op zoek naar een nieuwe DJ naam. "Bij het doorzoeken van mijn platencollectie stootte ik op de naam van Robbie Van Leeuwen en ik vond dat die naam wel goed bekte", vertelt Paul. Nederlander Van Leeuwen verwierf wereldfaam als tekstschrijver van de Shocking Blue-hit Venus.

Maar toch zou muziek nooit echt de eerste drive zijn voor hem om op de radio te presenteren. Paul zag het meer in de cultuur en de sport. "Ik ben wel geen actieve sporter, maar kijk enorm graag naar sporten, vooral het wielrennen. Toen ik bij Express was, heb ik verslag gedaan van het na-Tourcriterium dat een jaar in Schoonderbuken en in Scherpenheuvel plaatsgevonden heeft. Dat zijn leuke herinneringen. Ik heb ook dikwijls meegewerkt aan het sportprogramma op de zondagnamiddag", zegt Paul.
Wat het culturele luik betreft, had ik een programma op vrijdagavond waarin een overzicht gegeven werd van wat er allemaal in het weekend te gebeuren stond. Met een uitgebreide cultuuragenda en ook o.a. een filmaanbod dat liep in samenwerking met cinema Studio Diest.

Sterke lokale binding

"Wat Paul het meest is bijgebleven, is het programma Café Express waarin (streek) artiesten hun nieuwste plaat kwamen voorstellen en plaatselijke verenigingen reclame kwamen maken voor hun eerstvolgende activiteit.  Hoe hij die gasten in pré-internettijden kon contacteren om langs te komen in de studio's van Express? " Via allerlei kanalen: telefoonnumers die op de platenhoezen van de singles stonden, advertenties in lokale reclamebladen, via de mensen zelf die de aankondiging voor hun activiteit op een briefje in de studio binnenbrachten."
Paul heeft nooit veel moeite gehad om die mensen in de studio te krijgen om hun vereniging of activiteit te komen voorstellen. Ook artiesten kwamen maar al te graag eens langs om hun nieuwste plaatje af te geven. "In die tijd was er - buiten de nationale omroep BRT - enkel de vrije radio als platform om zich kenbaar te maken en die artiesten deden toen ook de moeite om alle vrije radio's in de buurt af te gaan", weet Paul."

"Ik had een programma op vrijdagavond waarin een overzicht gegeven werd van wat er allemaal in het weekend te gebeuren stond. Met een uitgebreide cultuuragenda en o.a. een filmaanbod."

Robbie van Leeuwen heeft drie jaar lang programma gedaan bij Express tot hij in 1987 definitief stopte als presentator.  Daarna is Paul nog een aantal jaren actief geweest als begeleider bij optredens van zanger Danny Fabry en schreef hij artikels voor muziektijdschrift 'Music Leader'. "Daarvoor ging ik wekelijks naar de Manhattan in Leuven om achter de schermen van de opnames van het VTM programma 'Tien om te Zien' artiesten te interviewen. Dat was eigenlijk een verlengstuk van de contacten die ik gelegd had in mijn vrije radio periode bij Express, die nog altijd mooie herinneringen blijft oproepen", zegt Paul.

Paul ging later ook jobbeursen inrichten voor mensen op zoek naar een bijverdiensten of freelancewerk.

Botjes van Tersago

Twintig jaar na zijn laatste programma bij Express, liep hij op een reünie van oud-medewerkers van het radiostation Miel Mattheus tegen het lijf. Toen die bekende Tienenaar vertelde over de Mediclows, was Paul direct verkocht en werd vrijwilliger van deze organisatie die de pijn van zieke kindjes wil verzachten. Vorige maand zette Paul een eerste on-line veiling op waar verzamelobjecten en gehandtekende spullen van bekende artiesten werden te koop aangeboden. Zo kon je bieden op de laarzen die Dina Tersago gedragen heeft toen ze op zoek was naar een geschikte vrouw in 'Boer zoekt vrouw'. Ook T-shirts van FC de Kampioenen en Vlaamse acteurs waren te koop. "Ik ben nog volop alle biedingen aan het inventarissen, maar er werd goed geboden op de uitgestalde stukken.  In het najaar komt er opnieuw een veiling om geld in te zamelen voor dit goede doel", stipt hij aan.

Als je wil weten hoe Paul aan de hebbedingetjes van die bekende Vlamingen raakt, moet je zeker het opgenomen interview hieronder beluisteren. Veel luisterplezier!.

 

Zelfs decennia later, blijft Radio Express nog altijd mooie herinneringen oproepen bij Robbie Van Leeuwen. (Foto: Facebook)

Interview opgetekend op 4 juli 2016


Geluidsfragmenten

♫ Naamjingle Robbie Van Leeuwen  

♫ Naamjingle Robbie Van Leeuwen   

♫ Naamjingle Robbie Van Leeuwen (Hollands) 

Meer fragmenten op komst


Reacties en eigen commentaren op het artikel over Robbie kan je hieronder kwijt

© 2021, Danny Piot
Overname teksten en foto's toegestaan mits naamsvermelding en link naar deze website