Overzichtslijst medewerkers (3)

op volle getalsterkte in 1984 Het succes van Radio Express werd gemaakt door de presentatoren: jonge mensen uit de eigen streek, de ene al wat vlotter ter taal dan de ander, maar enorm gemotiveerd en direct aanspreek- en bereikbaar. Het kon zwaar je buurjongen of -meisje zijn, of een kennis van iemand uit je vriendenkring. Iedereen kende toen wel iemand die op de vrije radio presenteerde. Ook een heel hechte kring die al snel de sympathie wist te wekken van heel wat luisteraars. Het is dankzij hun mateloze inzet en doorzettingsvermogen dat Radio Express uitgroeide tot een streekzender met veel aanhang. In het begin moest men DJ's weigeren of moesten die genoegen nemen met een laat uitzendtijdstip, maar dat had iedereen er wel voor over. Naar het einde toe - vooral vanaf 1987 - verlieten steeds meer goede stemmen de radio totdat er nog een handvol overbleven.

Eén ding hadden ze gemeen, die jongens en meisjes van Radio Express: ze waren mooi (toch de meeste), jong, wild, streefden naar het onbekende en waren enorm gepassioneerd door de muziek. De eerste pioniers hadden de smaak al te pakken gekregen in de jaren zeventig via de zeezenders zoals Mi Amigo, anderen draaiden met hun discobar al op chirofuiven en trouwfeesten maar steeds meer jonge gasten werden aangetrokken door het fenomeen van de vrije radio en lieten zich erdoor inspireren. Wat die gasten konden, dat wilde ik ook wel eens proberen!

Wie waren deze pioniers, die het medium radio zo dicht bij de luisteraars brachten?  Alle mensen opsommen die ooit meegewerkt hebben zal uitermate moeilijk worden, daarvoor is het allemaal al te lang geleden en het risico steeds bestaande dat je links of rechts toch nog mensen vergeet. Bovendien gebruikte iedereen in de begindagen steevast een pseudoniemen (schuilnamen) in plaats van de echte naam  want radio was toen nog illegaal, weet je wel. Er bestond toen nog geen internet of Facebook en we leefden in een analoge wereld wat inhoudt dat veel materiaal (foto's, audio, ..) nooit digitaal is vastgelegd. Maar dat is ook een voordeel. Ik ben overtuigd dat mocht in de jaren 80 de sociale media zo populair geweest zijn als de dag van vandaag, dat het fenomeen van de vrije radio's nooit zo succesvol zou geweest zijn.

Hieronder vind je een zo goed mogelijk overzicht van iedereen die ooit verbonden was aan Radio Express (presentator, non-stop medewerker, ...). We rekenen op jullie steun voor aanvulling van deze informatie.


Medewerkers: N t.e.m. W

Nicole

Afkomstig uit Scherpenheuvel en samen met haar man Marc Van Thienen, bij Express sinds 1984.

Presenteerde 'Muziek voor 60 plussers'.


Oscar De Kastaar

Oscar Geyskens, afkomstig uit Scherpenheuvel, en wellicht de kleurrijkste figuur van de radio.

Oscar was één van de pioniers bij Express: deed de openingsuitzending en werd wereldberoemd in Bekkevoort en Scherpenheuvel met zijn platenverzoekprogramma, later hernoemd tot 'De Platenbus'.
Dat programma was razend populair: in het begin dagelijks 2 uur, later naarmate het succes daalde, beperkt tot 1 uur per dag.

Engels was niet zijn sterkste taal. Hilarisch is zijn uitspraak van het Abba nummer 'One of Us' dat in 1982 hoog scoorde. Dat werd 'fonetisch verkracht' tot 'Wanne Veus'


 

Pascale

Dochter van de baas Hilaire Schurmans en de jongste DJ van de radio.

Sinds 1982 presenteerde zij een kinderprogramma op woensdagnamiddag.


 

Paul van Tielt

Paul Smeulders

Hij verzorgde dagelijks de 'Avondspits' tussen 21 en 22 u. Intussen overleden.


 

Peter De Zwart

Geert Mellaerts, woonachtig in Tielt-Winge.

Hij presenteerde van 1983 tot 1987 bij Express een ochtendprogramma op zaterdag, de 'Muziektrommel' op woensdag en een videomagazine op donderdagavond.

Vertrok naar Palermo om daar de techniek te doen van het eerste sportprogramma gepresenteerd door Ben Van As.


 

Peter Pan

Wolfgang Mertens

Hij presenteerde vanaf 1984 het programma 'De laatste noot' en later 'Muziekcocktail' op de zondagavond. Later zou hij dit programma verderzetten bij Radio Flash. Bleef na zijn radio periode actief in de muziek als DJ Wolf.


 

René Fonteyn

René Fonteyn uit Zichem

Hij was de man die elke week een rijmpje voor de  radio maakte. Klokslag 21 uur op donderdag was het tijd voor zijn rijmelarij.


 

Robbie van Leeuwen

Paul Swinnen uit Tielt-Winge

Vervoegde de radio in 1984, net voor zijn legerdienst. Presenteerde programma's zoals 'Sportmarathon', de 'Cultuuragenda' en het praatprogramma 'Café Express' op donderdagavond.

Na zijn Express periode ging hij info-beurzen organiseren (oa. over bijverdiensten). Sinds een paar jaar beheert hij de website voordeelsites.be.


 

Roger Van Glabbeek

Roger Willems en zoals zijn schuilnaam aangeeft, afkomstig uit Glabbeek.

Hij draaide vooral muziek uit de jaren 60 in zijn programma's 'Roger's platen ideeën' en de 'Jukeboxsouvenirs'. Intussen overleden


 

Ronny Van Machelen

Woonde het verst van iedereen, nl. in Vilvoorde

Hij kwam sinds 1986 één keer per week programma verzorgen: de 'Avondspits' op woensdagavond en de nachtparade op donderdag tussen 22 en 23 u.


 

Sonia

Deze charmante dame uit Assent was sinds 1985 bij Radio Express

Sonia Dewit verzorgde een aantal non-stop programma's, waaronder het rustige "Relax" tussen 23 en 24 u.


 

Stevie

Stefaan Smekens

Hij draaide vanaf 1985 non-stop muziek en presenteerde later het programma '"Ken je ze nog' op donderdagavond. Overleed in 2016.


 

Ted

Hij was in de periode 82-83 verantwoordelijk voor een toeristisch informatief programma 'Travel Express' waarin hij tips gaf over reizen in binne- en buitenland.


 

Ursel van Brabant

Johan was een DJ uit de beginperiode van de radio (81-82). Vertrok nadien naar Radio Palermo in Waanrode.

Zou later in de muziek business blijven door de uitbouw van een platenzaak Ursel Records in Tienen en een paar jaren in Diest. Was ook een tijdlang manager van Kate Ryan.


 

Valentino

afkomstig uit Schoonderbuken.

Begin 1984 presenteerde hij 'Oost West' op woensdag. Zou nadien met wisselende frequentie programma's blijven maken.

Zorgde samen met Werner De Keyser in 1989 voor de verhuis van Express naar Scherpenheuvel en nadien Schonderbuken.

Was na zijn radiocarrière, een tijdlang OCMW raadslid voor de sp.a in Scherpenheuvel-Zichem


 

Venus

Patrick Vlayen uit 'Woindere' (Kortenaken).

Was er al bij vanaf 1981.Vertrok na minder dan een jaar naar Palermo in Waanrode. Daar liet hij zich Patrick Van Laer noemen en deed er zowel presentatiewerk als reclameverkoop.

Na zijn radioperiode eind jaren 80 nam hij het dorpscafé 'Wanroy' over in Waanrode. Ging later in de politiek bij de VLD van Kortenaken.


 

Wakke

Edourd Nijs uit Tielt-Winge.

Hij presenteerde op de leeftijd van 74 nog de sportuitslagen op zondag tussen 19 en 20 u. Overleed in 1988.


 

Willem De Groot

Willy Vanthienen uit Molenbeek-Wersbeek was reeds vanaf de juli 1981 te horen op de radio.

In het begin was zijn activiteit heel beperkt tot enkel op zondagavond een programma van 8 tot 10 uur., Later zou dat fel wijzigen en werd radio Express zijn dagelijkse bezigheid.

Hij had een brede muzikale interesse: oldies ('Hitmuseum' op zondagavond), country ('Country & Western' op donderdag), hits ("Super 30", later de "Express Top 50"), slows ('Muziekromantiek', 'Muziek bij kaarslicht').

Verzorgde naast deze muziekprogramma's ook de nieuwsbulletins en sportverslaggeving. Zonder enige twijfel de drijvende kracht achter Express, zeker tijdens de laatste uitzendjaren.

Willy verliet eind mei 1989 - geheel onverwacht - de radio en zocht zijn geluk bij Contact Diest (Herk-de-stad), Flash (Averbode) en een jaar later bij Palermo (Diest) waar hij tot 2000 programma's deed todat ook deze radio ermee ophield. Nam nadien een tijdlang voice tracks op voor Radio Benelux in Beringen.

Was gedurende 12 jaar gemeenteraadslid voor de toenmalige CVP in Bekkevoort. Werkt sinds oktober 1985 op de VRT nieuwsredactie voor Radio2


 

Willi Somers

Neen, niet Willy Sommers maar wel Willi Somers. Voor hij bij Express aankwam, had hij al een lange vrije radio-carrière achter zich bij oa. Radio Touring in Aarschot.

Hij verzorgde in 1988 Somers-time: een gevarieerd programma met veel muziek van eigen bodem. Vertrok na een jaartje naar Radio Flash.
Overleed in 1996 op 53-jarige leeftijd


 

Wim

Wm De Keyser

Begon als gastje van 14 jaar op Express  en maake vooral programma's in 1982 en 1983, zoals 'Hard Rock Palace', 'Computerworld', 'Wim's platenideeën'. Met zijn brommertje reed hij wekelijks naar de Staatsbaan.

Na zijn radioperiode, legde hij zich toe op het spelen in discotheken. Hij startte in de  'Joyce' te Rillaar, nadien 'Stones', 'De ster', 'Bloemenhof Aarschot'. Nadien was hij verkoopsverantwoordelijke voor een platenfirma en zorgde voor muziekaankopen voor de betere dancings.


 


Vervolg lijsten


Reacties en commentaren kan je hieronder kwijt

© 2021 Radio Express
Overname teksten en foto's toegestaan mits naamsvermelding en link naar deze website.
 Foto's: Facebook, De Belleman, eigen archief