Oud-medewerkers aan het woord

In mei 2021 is het 40 jaar geleden dat radio Express voor het eerst van zich liet horen. In deze rubriek blikken we met een aantal DJ's van toen terug op die markante beginperiode van de vrije radio. Wat motiveerde hen - soms maar voor een korte periode - om DJ te worden bij Radio Express,  welke herinneringen zijn hen bijgebleven en wat gebeurde er met hen na het staken van de uitzendingen. Deze getuigenissen werden afgenomen in de periode 2016-2021.

Bemerk zeker het streepje tussen oud en medewerker! Ze mogen dan wel oud of ouder zijn, ze zijn verre van out. Want ook al zijn ze niet meer te horen op Radio Express, de liefde voor muziek en de passie van de interactie met de luisteraar of publiek is zovele jaren later nog steeds niet weggeëbd.

Ben Van As

Als je naar een muziekoptreden in het gemeenschapscentrum 'Den Egger' gaat, is de kans groot dat hij achter de knoppen zit. Sinds de opening van de Scherpenheuvelse cultuurtempel  in 2006 is Ben er werkzaam als podiumtechnieker en waakt hij over het geluid en licht. Tot grote voldoende van de concerterende artiesten want nergens is het geluid beter dan in Den Egger dank zij de kwaliteiten van deze ex-DJ. Als DJ Ben Van As presenteerde hij op menig vrije radio in de streek. Mede door Radio Express werd hij wereldberoemd in Bekkevoort en daarbuiten. Zelfs anno 2016 wordt hij nog regelmatig aangesproken in Scherpenheuvel door mensen die hem kennen uit zijn Express periode.

We zitten in een knusse fauteuil in de artiestenruimte van zijn dagelijks werkterrein als Ben van wal steekt. "Mijn eerste plaatjes draaide ik 1981 als middelbare scholier in Tielt-Statie, op de berg, op Radio Kompas vanuit het tuinhuisje bij Remy De Brabander", herinnert hij zich levendig.
Toen aan dit radio-avontuur een jaar later een einde kwam, werd hij non-stop'er in zijn toenmalige woonplaats bij ROP (Radio Organisatie Palermo) die in 1982 startte met uitzendingen in Waanrode, tot men ook daar de stekker uittrok.

Gelukkig kon Ben terecht bij radio Express waar zijn carrière pas echt startte. Zijn eerste programma was 'Morgenrood' tussen zeven en acht uur in de ochtend. Daarna presenteerde hij nog 'De Spits' en de Top50 op zaterdag.  "Ik heb voor mijn vaste job, zelfs een aantal maanden als vrijwilliger gewerkt bij  Express, zo was ik vrijgesteld van stempelcontrole."

Platen voor zieken

Maar hét programma waar het bij Ben vooral om draaide was het Ziekenverzoek platenprogramma 'Ieder mens een gouden hart' op zondagvoormiddag, de topper van de radio met een massale luisterdichtheid. "Het programma, een idee van de toenmalige programmaleider Dave Jendy, was een samenwerking met Ziekenzorg Bekkevoort, rushuis 'Ster der Zee' uit Scherpenheuvel en de Diestse ziekenhuizen. Daar hingen brievenbussen waar de mensen een briefje konden deponeren om zondags een plaat aan te vragen.

Elke vrijdagnamiddag gingen Willem De Groot en ik die ingevulde formulieren ophalen en samen met de papiertjes van de lokale ziekenzorg kernen werden al die verzoekjes daarna geselecteerd en gebundeld. Op een gegeven moment was die stapel inzendingen zo groot dat we meer dan honderd verzoekjes moesten draaien in een programma van amper 2 uur. Dit kon absoluut niet en noodgedwongen werden meerdere verzoekjes dan maar samengevoegd met als gevolg dat we soms tot 20 aanvragen per plaat hadden. Dat was ook niet altijd fijn want dan was je meer aan het praten dan muziek aan het draaien. Maar ik heb dat met heel veel plezier gedaan," weet Ben te vertellen. 

"Elke vrijdagnamiddag gingen Willem De Groot en ik de ingevulde formulieren van het 'Ziekenverzoekprogramma' ophalen. Op een gegeven moment was die stapel inzendingen zo groot dat we meer dan honderd verzoekjes moesten draaien in een programma van amper 2 uur."

Tot in Duitsland

De collegialiteit tussen de jonge en minder jonge medewerkers was typerend voor het enorme succes van Radio Express, al vanaf het prille begin. "Ik herinner mij de opendeurdagen tijdens het Paasweekend waar plaatselijke artiesten op interview kwamen en optraden in het café. Daar kwam gigantisch veel volk op af.  Ik heb mooie tijden beleefd en vele uren live programma's gedaan, zelfs nachten doorgedraaid van vrijdag op zaterdag."

Of Ben zich nog een paar leuke anekdotes weet te herinneren? Tuurlijk! Hij heeft er twee voor ons in petto die je hieronder integraal in het interview kan beluisteren.  We onthouden vooral de 'stoof' van Hilaire die tijdens een weekend in de lente overuren deed en meer dan duizend Watt aan zendvermogen (80 Watt was toen wettelijk toegelaten) de ether instuurde met ontvangstrapporten tot in Duitsland als gevolg. "Een paar weken later bood zich in de studio een koppel uit München aan met een cassette met daarop de uitzendingen van Express van dat weekend als bewijs. Ze werden beloond met een sticker en een zonneband voor op de auto", licht Ben toe.

"De stoof van Hilaire zorgde tijdens een weekend voor ontvangst tot in München."

Na het verhaal van de vrije radio is Ben zich meer gaan toeleggen op geluidstechniek. Zo plaatste hij in de weekends discobars en PA's en was hij gedurende verscheidene jaren verantwoordelijk voor het stage gebeuren van het rockfestival Boerenrock in Kortenaken. Die ervaring komt nu dagelijks van pas in zijn huidige job in Den Egger als vaste podiumtechnieker.

Het wereldje van de vrije radio's volgt Ben niet meer, maar hij wist me wel te vertellen dat hij nog regelmatig naar deze site surft (en dat vinden we leuk). Bedankt Ben voor al die mooie herinneringen!

 

De passie voor techniek en geluid bleef bij Ben, ook na zijn carrière als DJ van Radio Express. (Foto: DP)

Interview opgetekend op 9 mei 2016


Geluidsfragmenten

♫ Naamjingle Ben van As (Michel Follet) 

♫ Naam jingle Ben van As (DreamExpres) 

Meer fragmenten op komst


Reacties en eigen commentaren op het artikel over Ben kan je hieronder kwijt

© 2021, Danny Piot
Overname teksten en foto's toegestaan mits naamsvermelding en link naar deze website