Archief & audiofragmenten

Welkom in ons Express (geluids)archief. Het was geen gemakkelijke opgave om audio, krantenartikels en foto's bijeen te sprokkelen. Veel materiaal in bezit van privé personen is al lang horizontaal geklasseerd en heeft de weg niet gevonden naar dit archief. Het is dus behelpen met eigen krantenknipsels en audiofragementen die ik doorheen de jaren heb verzameld.

Toch heb aan deze rubriek goede herinneringen overgehouden. Dit compenseert ruimschoots de vele tientallen uren die nodig waren om uit de berg van oude radio-opnames een representatief geheel samen te stellen. De oude programmastukjes werden in digitaal formaat omgezet, van wat begeleidende tekst voorzien en hieronder aan jullie ter beschikking gesteld.

Toch ontbreken nog enkele belangrijke foto's en opnames van de eerste jaren. Vandaar deze oproep om bijkomend materiaal. Alvast bedankt!

Waan u even terug in de jaren '80, proef de sfeer van de echte lokale radio van weleer en beleef opnieuw de hoogdagen van Express.

Begintunes

Bij de start van de uitzendingen van Radio Express was het gebruikelijk dat elke DJ met een instrumentale plaat begon, een soort van herkenningsmelodie als intro op de eerste plaat van het programma. Bijna iedereen maakte er een sport van om deze plaat zoveel mogelijk vol te praten, wat (vaak) aanleiding gaf tot lange 'preken', uitgebreide 'bedankingen' aan de vorige radiocollega, niets zeggende uitweidingen over wat de DJ op zijn heenreis naar de Staatsbaan allemaal meegemaakt had, .. 
Het klink nu misschien allemaal wat oubollig, maar was toen heel vanzelfsprekend.   

♫ Zo begon Ursel Van Brabant  [The Alain Persons project: Lucifer]  (1982) 

♫ Tune van de sportshow van Dave Jendy en Maria op zondagavond [Oasis: Summer holiday] (1987) 

♫ Begintune van de Super 30 [Percy Faith: Crunchy Granola Suite (1982) 

 

Een van de bekendste begintunes gebruikt in het begin van de vrije radio periode: de tune van de Veronica Drive-in-show (The horse van Cliff Nobbles & co).

De Top 2000 allertijden

De meeste radiostations hielden het bij een Top 100 of sporadisch eens een Top 500. Neen, Express zette de grote middelen in om in de Kerstperiode van 1983 uit te pakken met een Top 2000 Allertijden. Daarmee overklasten ze de concurrentie. Nadien zou er elk jaar een Top 1000 volgen. Tijdens dergelijke uitzendingen verviel de normale programmatie, maar dat had iedereen er wel voor over. Elke DJ kwam zijn deel voor z'n rekening nemen om zo uur na uur dichter bij de ontknoping - de nummer 1 - te komen.

De luisteraars konden prachtige prijzen winnen door de nummer 1 te raden. Niks te internetten of te facebooken, gewoon bellen met de vaste telefoon en wachten tot een van de vriendelijke non-stop meisjes opnam. Alleen daarvoor zou je al bellen!

De Top 2000 Allertijden (24/12/1983): promo en start met Galaxi en Ben Van As. (LIVE)

De Top 2000 Allertijden: aankondiging spel 'Raad de nummer 1' (1983) 

Fragment uit de Top 1000 Allertijden (25/12/1987) met Pascale Schurmans. (LIVE)

 

Aankondiging van de Top 2000 Allertijden via het plaatselijk reclameblad 'De Belleman van Diest'.

Het Express strijdlied

De DJ's van radio Express namen samen met zanger Danny Fabry in 1982 een eigen strijdlied op. Een heuse song waar menig vrije radio toen jaloers op was als je weet dat dit het B-kantje was van een grote hit van hem, Please Be Careful With My Heart.

Danny Fabry die toon in Zolder woonde, kwam dikwijls over de vloer bij Express, want hij presenteerde tussen 1982 en 1983 elke zondagochtend het programma 'Wakker worden met Danny Fabry'. Het strijdlied werd in het begin gebruikt bij de dagelijkse start van de programma's en later bij belangrijke radio gebeurtenissen, zoals je hier verder kan merken.

Het Express Strijdlied: Danny Fabri en de DJ's (1982)

 

Johnny Blenco (zanger uit Maastricht) en Harry Silver zorgden voor de muziek en de productie van het Radio Express lied. Danni Fabri - toen nog met i - zong het in samen met een aantal DJ's.

De hitparades

De populairste platen van het moment werden netjes op een rij gezet in de hitparade: in het begin onder de naam Express Super 30, later werd het een Top 40 en zelfs een tijdlang Top 50. Als je kon raden wie op nummer 1 stond, kwam je in aanmerking om die single te winnen.

De hitparade werd meestal in duo gepresenteerd: Willem De Groot samen met Chris van Opstal, bij diens vertrek in 1986 vervangen door Ben Van As en later met Hans Ysvogel. Hans stond er vanaf mei 1989 alleen voor toen Willem programma ging doen bij Contact Diest. Bij de heropstart vanuit Scherpenheuvel (aan de Diestesteenweg 54) verzorgde Ben Van As deze wekelijkse hitlijst.

Programmafragment van de Top 30 door Hans Ysvogel (mei 1989)

Opening vanuit Scherpenheuvel: Top 40 door Ben Van As (juli 1989)

 

Express zond ook elke week een Nederlandstalige top 10 uit, de laatste jaren gepresenteerd door Chris. Ook de Vlaamstalige zangers heeft Express altijd gesteund.

De Truckshow

"Wat die in Averbode kunnen, dat wij in Bekkevoort ook", concludeerden Roger Goedhuys en Hilaire Schuremans tussen pot en pint. En zo geschiedde. In 1985 organiseerde Roger Goedhuys en radio Express voor het eerst in onze streek een Truckshow:

50 Trucks reden toen in konvooi (met mindervaliden) doorheen Bekkevoort en de deelgemeentes. De radio paste de programmatie aan en zond truckersplaten uit met interviews en live interventies. Hoe dat ging zonder GSM want die moest nog uitgevonden worden? Met de CB vanuit de cabine in een truck, in de studio stond een ontvangsttoestel zodat de luisteraars niets moesten missen.

 's Avonds was er na het uitreiken van de beker voor de mooiste Truck een groot bal met Aster Globert. Elk jaar in augustus werd dit evenement georganiseerd, telkens met meer deelnemende vrachtwagens. 

Radio Express mag dan al 30 jaar verdwenen zijn, de truckshow  bestaat nog steeds. 

U Interventie door Robbie van Leeuwen vanuit het konvooi tijdens de eerste truckshow LIVE (25/8/1985)

Promospot die liep voor de aankondiging van het tweede jaar (16/8/1986)

 

De parking van Hilaire was eigenlijk net iets te klein om al die trucks een plaatsje te geven vooraleer ze aan hun rondrit door de gemeente begonnen. De truckhow zou later uitgroeien tot een van de grootste evenementen in de regio.

Terug in de ether na inbeslagname

Radio Express heeft in tegenstelling tot andere bekende radio's (zoals Maeva), weinig last gehad met inbeslagnames door de toenmalige diensten van de RTT, behalve die ene keer eind februari 1984 toen de zender en andere radioapparatuur in beslag werden genomen. Maar de motivatie om door te gaan bleef aanwezig en amper 24 uur later was de radio terug in de lucht. Ja, en ook daar heb ik een geluidsfragment van.

Bemerk hoe de presentator van dienst bij het terug in de ether komen refereert naar een concurrerend radiostation dat niet zo opgezet was met de heropstart van Express. Ook Radio Palermo in Kaggevinne kreeg die dag controle maar de zendapparatuur stond wettelijk. Maar boontje komt steeds om z'n loontje. Jaren later werd Palermo toch bij de lurven gevat omdat ze een verscholen booster in hun zenderkot aangeschakeld hadden om zich zo een groter zendbereik toe te eigenen.

Terug in de ether met Willem De Groot LIVE (1/3/1984)

 

Artikel uit HLN van 2 maart 1984. Naast Express werd ook radio Transit uit Geetbets opgepakt.

Eenjarig bestaan

In juni 1982 gingen de Rode Duivels naar het wereldkampioenschap in Spanje. Van de speciaal daarvoor uitgebrachte single van Will Tura werd door programmaleider Dave Jendy een eigen 'Express' versie gemaakt ter gelegenheid van de viering van het éénjarig bestaan. Dit is bij mijn weten de eerste en ook laatste keer dat Dave zijn zangtalenten op de radio toonde.

Niet enkel de eerste viering, maar eigenlijk alle verjaardagen van Radio Express waren een succes. Telkens was het cultureel centrum De Maere in Sint-Joris-Winge te klein. Naar aanleiding van het 5 jarig bestaan in 1986 waar Danny Fabry te gast was, werd door hem een promo spotje ingesproken.  

De Express ploeg gaat naar Winge (4/6/1982)

Promo Danny Fabry nalv vijfjarig bestaan (1986)

 

Trofee in de vorm van een schotel uitgereikt tijdens de viering in mei 1985 in Sint-Joris- Winge aan alle toenmalige medewerkers van het radiostation als waardering voor hun vrijwillige en doorgedreven inzet. Elke medewerker werd tijdens de liveshow op het podium geroepen en kreeg uit handen van Simonne een aandenken.

Paradropping

Eerst dachten we dat het om een late april grap ging, maar op die bewuste zondag 14 juli 1985 waagden een paar valschermspringers van de Diestse Aëro club (waaronder Nest van de Strangers) zich aan een dropping uit een sportvliegtuig met (zachte) landing op de parking van Express, tenminste dat was de bedoeling. Een huzarenstukje!

U hoort een interview met plezante Nest die duidelijk toch nog niet volledig bekomen was van zijn sprong die hij bij te veel wind moest maken (maar na een pintje was het al veel beter). Wie die dag Miss Express geworden is, is me ontgaan. Zou het kunnen dat het Marva was?

Er werd van deze gebeurtenis een totaalprogramma in de eigen Express stijl gemaakt. Presentators van dienst waren Willem De Groot en naar de avond toe ook Robbie Van Leeuwen

Promo aankondiging paradropping (juli 1985)

Paradropping: totaalprogramma - fragment 1e uur (14/7/1985)

U Paradropping: Interview met Nest van De Strangers (14/7/1985)

 

Nest - Ernest Adriaensen - maakt sinds 1976 deel uit van De Strangers. Naast deze muzikale bezigheid, was hij in de jaren 80 een fervent valschermspringer. Die hobby bracht hem naar Diest en die bewuste zondag ook naar de studio van Radio Express.

Express Totaal

Het praatprogramma bij uitstek op Radio Express liep op de donderdagavond tussen 20 en 22 uur. In de beginjaren werd dat gepresenteerd door Miel Van Thienen (Tussen 8 en 10 geen TV gezien). Toen Miel door drukke andere bezigheden dat programma niet meer (live) kon komen doen, namen vanaf 1985 Willem De Groot en Valentino het over onder de nieuwe naam: Café Express. Vanaf 1986 zouden ze het gezelschap krijgen van Robbie van Leeuwen.

Ergens rond 1988 verhuisde Robbie het programma naar de maandagavond, waar het Express Totaal ging heten. Het concept bleef hetzelfde: praatgasten in de studio uitnodigen, leuke prijzen weggeven, ...

Wil je weten wat de onderwerpen waren tijdens de Express Totaal uitzending van maandag 25 april 1988? Jos Torbeyns van Cera spaarbank kwam praten over betaalkaarten, Daniëlle Geybels over voetreflexologie, Luc Steeno was een van de muzikale gasten. En wie naar het café kwam om de gasten live te zien, kreeg een gratis pintje witte Hoegaarden. Zou het kunnen dat Miel daar voor iets tussenzat?

Promospot van Express Totaal (25/4/1988)

 

Luc Steeno kwam in april 1988 zijn nieuwe single voorstellen bij Express. Pas een jaar later zou hij een grote hit schoren in Vlaanderen met 'Ik mis je elke dag'

Meer fragmenten op komst


Gerelateerd


Reacties en eigen commentaren kan je hieronder kwijt

© 2021, Radio Express
Overname teksten en foto's toegestaan mits naamsvermelding en link naar deze website
Bron afbeeldingen: De belleman van Diest, https://gisterennogvandaag.com/, www.discogs.com