Zangers aan het woord

In mei 2021 is het 40 jaar geleden dat radio Express voor het eerst van zich liet horen. In deze rubriek blikken we met een aantal DJ's van toen terug op die markante beginperiode van de vrije radio. Wat motiveerde hen - soms maar voor een korte periode - om DJ te worden bij Radio Express,  welke herinneringen zijn hen bijgebleven en wat gebeurde er met hen na het staken van de uitzendingen. Maar ook Vlaamse zangers uit die periode kwamen aan bod. Vergeet niet dat in de die periode de nationale BRT er nogal een eigenzinnige en selecte keuze van het Vlaams lied hanteerde. 

Deze getuigenissen werden afgenomen in de periode 2016-2021.

Jo Dens

Josseph Jordens – zo werd Jo Dens in 1952 geboren- sloot eind 2015 na 50 jaar in het vak zijn actieve zangcarrière af. Jo groeide op in Waanrode in een muzikaal gezin. Hij werd beroepsmuzikant en speelde in verschillende bandjes. In 1970 neemt hij zijn eerste plaatje op als Jos Jordan, maar het was wachten tot het begin van de jaren 80 dankzij de vrije radio’s dat zijn liedjes pas echt bekend werden: Ik zing,  Het mooiste liedje, Ieder mens,  Het Meisje van de vierde klas.

Het laatste lied dat hij tijdens zijn afscheidsconcert in thuisbasis Waanrode zong was  ‘Waanrode mijn Dorp’ geschreven door zijn vader Emiel.

Ik contacteerde Jos een weinig later die heel bereid was ons te vertellen over hoe hij de periode van de vrije radio's ervaren heeft.

Jos, hoe is het voor jou allemaal begonnen?

De ouderen onder ons zullen zich nog wel de zingende FAMILIE ROLTRAP herinneren. Ik was de oudste van de drie kinderen Jordens. Op mijn zestiende kreeg ik de kans om op vraag van Roland Verlooven een soloplaat op te nemen. Het werd "Mijn laatste whisky" met op de B-kant "Waar is al die liefde?" Ik kreeg toen als artiestennaam "Jos Jordan". Terug te vinden op YouTube.

Mijn artiestennaam "Jo Dens" bestond reeds een tiental jaren voordat hij terug te voorschijn kwam op mijn dertigste met het plaatje "Ik zing".
Toen ik bij Marc Dex als zanger-gitarist in zijn orkest speelde, stelde Marc mij voor om een plaat op te nemen. Producer Louis Van Rijmenant (Arcade) vond mijn naam Jos Jordens niet zo geslaagd om op een plaat te zetten. Hij stelde voor om uit mijn achternaam de "R" weg te nemen. Het werd mijn artiestennaam doodeenvoudig "Jo Dens". De eerste single werd: "Zeg een simpel woord" en "Jij bent de mooiste.

Hoe zag je carrière eruit voor de komst van de vrije radio's ?

Vrije radio's hebben een grote invloed gehad bij het promoten van mijn platen naar het brede publiek toe. Het ontstaan en opbloeien van de vrije radio's eind de jaren '70, begin de jaren '80 is voor mij dan ook de stimulans geweest om Vlaamse plaatjes op te nemen.

Je moet weten dat ik destijds als twintiger meer Engels dan Nederlands zong op het podium. Ik was in eerste instantie een orkestzanger en fungeerde meestal als zanger-gitarist. Ik denk hierbij aan het orkest van Marc Dex en Juul Kabas, the Ruby's en later aan the Spoetniks. Ik heb ook tussendoor freelance gewerkt, van vervanger bij het orkest van Will Tura tot in de nachtbars in Antwerpen, waar het zeer jazzy aan toeging.

Ik was ook studio-muzikant geworden en speelde gitaar op de platen van verschillende Vlaamse zangers en zangeressen (Bart Kaël, Micha Marah, Jacques Raymond en vele anderen).

Klopt het dat door de vrije radio jij opeens in het Vlaams ging zingen ?

Vrije radio's waren de stimulans, zeker. Het was door het succes dat meerdere Vlaamse opnames hadden via het fenomeen 'vrije radio' dat ik ben beginnen na te denken. Ook mijn vader, Emiel Jordens, was van het gedacht dat er toen mogelijkheden waren om met Vlaamse platen te scoren. Mijn vader had verschillende liederen op een stapel liggen en was zeer tevreden dat ik er een paar hiervan zou opnemen.

"Ik zing" en "Ouwe Joe" kwamen uit en werden vrij veel gedraaid, voornamelijk op vrije radio's.Het succes, dat ik steeds gerelativeerd heb, bleef niet uit en ik heb op enkele jaren tijd verschillende singles en twee lp's uitgebracht.

Toch ben je gestopt als zanger, ondanks het succes?

"zanger zijn" was niet mijn beroep, ik was ambtenaar. Daarom ben ik gestopt met voor mijzelf platen op te nemen op het ogenblik dat mijn platenbaas, Leon Lambrechts, kwam te overlijden. Ik heb nog een paar aanbiedingen gekregen maar ben hierop niet ingegaan. Ik had hierbij een mooie maar toch zware periode afgesloten. Ik pluk nochtans nog steeds de vruchten van de status die ik toen heb opgebouwd.

"Vrije radio's hebben een grote invloed gehad bij het promoten van mijn platen naar het brede publiek toe."

Wat zijn jouw herinneringen aan Radio Express? Je hebt je jeugd in Waanrode doorgebracht.

Hoewel ik tot mijn 22 in Waanrode heb gewoond, was ik bij het van start gaan van Radio Express woonachtig te Kapelle-op-den-Bos. Daar kon in Express niet ontvangen. Mijn vader hield nochtans de vinger aan de pols en vertelde mij regelmatig wat er zoal leefde op gebied van radio in de buurt van Waanrode.

Wat ik mij nog goed herinner is, dat hij vertelde dat Radio Express verzorgde en goed presenteerde programma's afleverde. Hij wist mij te zeggen dat ook mijn opnames regelmatig aan bod kwamen binnen een gevarieerd muziekaanbod.

Wanneer ik in de buurt van Bekkevoort kwam o.a. voor het bezoeken van mijn ouders, luisterde ik wel al wel eens naar Radio Express. De DJ's zorgden voor een verzorgde presentatie, wat de stelling van mijn vader bevestigde.

Express had een hart voor Vlaamse zangers. Ben je vaak op interview geweest aan de Staatsbaan en het café?

Ik ben ooit op interview geweest bij Express. De details herinner ik mij niet meer. Toch weet ik nog dat het er ontspannen en leuk aan toeging.

Dedankt Jos en geniet van je pensioen.

 

De zangercarrière van Jos Jordens - Jo Dens - kende een groot succes ten tijde van de vrije radio's. Hij scoorde in de Vlaamse hitlijsten met 'Ik zing', 'Ouwe Joe', 'Het meisje van de 4e klas'.  (Foto: Facebook)

Interview opgetekend op 20 januari 2013


Geluidsfragmenten

Bron: YouTube


Reacties en eigen commentaren op het artikel over Jo kan je hieronder kwijt

© 2021, Danny Piot
Overname teksten en foto's toegestaan mits naamsvermelding en link naar deze website